Η Σύρος είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί των Κυκλάδων, με 20.000 κατοίκους περίπου. Κατέχει κεντρική θέση στις Κυκλάδες, με έκταση 84 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η πόλη της Ερμούπολης (πλέον δήμος Σύρου-Ερμούπολης) έχει πλούσια ιστορία, που σχετίζεται άμεσα με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.
Με την ίδρυση του Ελληνικού κράτους και μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ερμούπολη ήταν κομβικό λιμάνι του Αιγαίου και διεθνές εμπορικό κέντρο, όπου αναπτύχθηκε το εμπόριο υφασμάτων, μεταξιού, δερμάτων και σιδερικών, οι βιοτεχνίες, η ναυπηγική (τα Ναυπηγεία Νεωρίου ακόμα αποτελούν τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα του νησιού) και η αρχιτεκτονική (το νησί βρίθει νεοκλασικών κτιρίων).
Η ακμή της πόλης συνδέεται ασφαλώς με σημαντική ανάπτυξη της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής. Για παράδειγμα, το 1ο Γυμνάσιο Σύρου είναι ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της Ερμούπολης όπου λειτούργησε το πρώτο (6τάξιο) Γυμνάσιο της σύγχρονης Ελλάδας το 1833 που φιλοξενούσε για πολλά χρόνια μαθητές από όλο τον Ελλαδικό χώρο. Από το έτος 2007, όταν και ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του, αποτελεί το βασικό κτίριο του Τμήματος, με πολλαπλές χρήσεις.
Η Σύρος συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά σε καθημερινή βάση (χρόνος ταξιδιού 3:15-4:30 ώρες, ανάλογα με το πλοίο), ενώ ορισμένες ημέρες συνδέεται και με το λιμάνι του Λαυρίου. Επίσης, συνδέεται ακτοπλοϊκά απευθείας με τη Σάμο και τη Ρόδο, όπου εδρεύουν άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και με άλλα νησιά των Κυκλάδων. Για να δείτε τα πλοία που συνδέουν τη Σύρο αυτή τη στιγμή με άλλους προορισμούς συνδεθείτε στο MarineTraffic, μια εφαρμογή που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από προσωπικό του τμήματος.
Επίσης, η Σύρος συνδέεται σχεδόν κάθε μέρα με αεροπορικά δρομολόγια με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας.
